Westerse defensie-industrie afhankelijk van Chinees katoen

Europese 'defensie'bedrijven hebben gewaarschuwd dat de afhankelijkheid van Chinees katoen dat in buskruit wordt gebruikt, hun vermogen om de productie uit te breiden bedreigt terwijl westerse landen - vasthoudend aan hun waanidee dat zij Rusland kunnen verslaan -  zich haasten om het Oekraïense leger te bewapenen. Katoen heeft een dubbele toepassing en is ook in de militaire industrie een noodzakelijke grondstof.


Katoenlinters, een bijproduct en hoofdingrediënt dat nodig is om nitrocellulose te maken, worden gebruikt in artilleriegranaten en andere explosieven. De vraag naar munitie is enorm gestegen nu Oekraïne in zijn oorlog tegen Rusland in hoog tempo granaten consumeert. Maar defensiebedrijven hebben moeite om de productie op te voeren vanwege beperkingen in de toeleveringsketen van verschillende grondstoffen, waaronder nitrocellulose, dat uit katoen wordt gemaakt. Nitrocellulose is het product van de veresteringsreactie van cellulose en salpeterzuur. Het bestaat uit witte of geelachtige watten.

Toonaangevende wapenfabrikanten, waaronder het Zweedse Saab en het Duitse Rheinmetall, hebben gewaarschuwd dat Europa te afhankelijk is van katoenlinters uit China, die iets minder dan de helft van de wereldhandel voor hun rekening nemen.

Armin Paperger, CEO van Rheinmetall, een toonaangevende munitiemaker, vertelde de Financial Times dat Europa afhankelijk is van China voor de levering van meer dan 70% van de katoenlinters die het gebruikt. “Er bestaat een risico [dat China om geopolitieke redenen linters tegenhoudt]. En daarom kopen we zoveel mogelijk in om onze voorraad aan te vullen”, zei hij.

De EU streeft ernaar de productie van 155 mm-projectielen volgens de NAVO-standaard te verhogen tot 1,4 miljoen per jaar, om de voorraden van de lidstaten die bijna leeg zijn aan te vullen. Veel EU-landen stuurden granaten uit hun eigen voorraden om de Oekraïense strijdkrachten te helpen in hun strijd tegen hun superieure Russische productiecapaciteit.

Het militair-industrieel complex wakkert graag de angst voor Rusland als vijand aan door te stellen dat het Westen zich veel meer moet bewapenen omdat "Poetin niet ophoudt bij Oekraïne en de rest van Europa dan aan de beurt is". Maar als dat zo is dan zou het juist NU de gelegenheid voor Rusland zijn om de daad bij het (westerse) woord te voegen - in tegenstelling tot te wachten tot datzelfde Westen haar eigen voorraden heeft aangevuld.

De EU heeft een fonds van € 2 miljard opgericht om de wapenindustrie verder te spekken productie van explosieven in Europa te stimuleren. "Er is een enorm tekort aan nitrocellulose, wat elders in de sector problemen veroorzaakt", vertelde een andere directeur uit de sector aan de Financial Times.

Europese leiders benadrukten het tekort aan buskruit. “We realiseerden ons allemaal de noodzaak om het tekort aan sommige componenten, vooral buskruit, het hoofd te bieden”, zei de kleine Napoleon Franse president Emmanuel Macron in maart na een bijeenkomst van de belangrijkste financiers van Oekraïne.

Volgens het International Trade Center levert China bijna de helft van de katoenlinterpulp die wereldwijd wordt verhandeld. De grootste importeurs van het materiaal zijn Duitsland, Zweden en België. De bedrijven hebben gewaarschuwd dat het moeilijk zal zijn om de productie van explosieven snel op te voeren terwijl ze afhankelijk zijn van Chinese bronnen, en dat het gevaar bestaat dat China de export van het materiaal zal beperken als de relaties verslechteren - wat naar het zich laat aanzien het geval is.

Rusland, dat ook de munitieproductie opvoert, heeft de afgelopen twee jaar de import van nitrocellulose uit China verhoogd. Russische aankopen uit China zijn gestegen van 3,4 miljoen dollar in 2022 naar 7,18 miljoen dollar in de eerste tien maanden van 2023, volgens importgegevens die zijn geanalyseerd door het Britse Royal United Services Institute.

De Zweedse wapenfabrikant Saab zegt dat bedrijven op de lange termijn mogelijk alternatieve manieren moeten overwegen om kritieke materialen te produceren om het ‘munitie-ecosysteem’ in Europa veilig te stellen. Bedrijfsdirecteur Mikael Johansson vertelde de Financial Times dat nitrocellulose een voorbeeld is van hoe defensiebedrijven nieuwe toeleveringsketens zullen moeten bouwen in een ‘multipolaire wereld’ waar ‘niet alleen de westerse, op regels gebaseerde orde aanwezig zal zijn’. Hij voegde eraan toe: "We moeten nadenken... en met wie we op de lange termijn kunnen samenwerken, wie we kunnen vertrouwen."

Het Britse BAE Systems, dat de Britse strijdkrachten van munitie voorziet, zei dat het, hoewel het over voldoende grondstoffen voor de productie van munitie beschikte, "zich bewust was van de potentiële zorgen in verband met de toekomstige beschikbaarheid van nitrocellulose" en actief betrokken was bij de productie van munitiefabrikanten om de toekomstige bevoorrading veilig te stellen. Rheinmetall, waarvan de dochteronderneming Nitrochemie nitrocellulose produceert, heeft bevestigd dat het overweegt een linterproductie-eenheid op te zetten in Nedersaksen als onderdeel van een nieuwe munitiefabriek. Het kan dan wel niet goed gaan met de Duitse industrie, in het maken van levensvernietigende producten bezetten de Duitsers een 'lijdinggevende' positie.

En de Amerikanen, zult u vragen? De VS hadden een verbod gelegd op de import van Chinees katoen – op basis van het vermoeden van “slavenarbeid” van de Oeigoeren. De Amerikaanse maatregel is in dit verband een miskleun van jewelste, want het ‘voorkomt’ hier geen ‘slavenarbeid’, want die is er niet. Xinjiang-katoen (daar gaat het hier om) wordt namelijk mechanisch geoogst. Het ondermijnt echter wel het Amerikaanse vermogen om oorlogen te voeren.

Het is China verboden kleding met katoen uit Xinjiang (dat 87% van de Chinese katoen produceert) te exporteren naar de VS en aan de VS onderworpen vazalstaten. Maar China moet voor eigen gebruik nog meer uit andere landen importeren. Dat betekent dat er minder ruwe katoen is voor de rest van de wereld, en dus minder cellulose voor Amerikaanse en Europese munitiefabrieken. En nu, na het aannemen van de sancite-maatregel, zeurt het Westen erover dat China hen katoen onthoudt, en dat katoencellulose moeilijk te vinden is.

Zou het misschien kunnen zijn dat de VS in werkelijkheid in het geheim een pacifistisch land is?  Waarom zou het anders zoiets doms en tegenstrijdigs doen? Het Amerikaanse The Onion weet al wat er staat te gebeuren: “China zal achterover leunen en kijken hoe de VS zichzelf vernietigen”.

De Europese Unie laat intussen weer eens haar (in)competentie zien. EU-commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, vertelde onlangs aan verslaggevers in Parijs dat het blok ook voor uitdagingen stond bij het vinden van de grondstoffen voor buskruit. “Om dat poeder te maken heb je een specifiek soort katoen nodig, dat grotendeels uit China komt”, zei hij. “Zoals u weet zijn de leveringen van dit katoen uit China een paar maanden geleden als bij toeval gestopt”, voegde Breton eraan toe.









[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[10 april 2024]

 

Afdrukken Doorsturen